• Zápis do prvého ročníka je za nami
          • Zápis do prvého ročníka je za nami

          • Všetci predškoláci majú svoj prvý dôležitý deň za sebou. Šesťročné deti absolvovali v dňoch 23. a 24. apríla 2024 zápis do prvého ročníka našej základnej školy.

            itelia u detí počas zápisu zisťovali ako sú pripravené na školu. Overili ich základné schopnosti, ako napr. či poznajú farby, základné geometrické tvary, základné počty, či majú dostatočnú slovnú zásobu, či hovoria čisto a zrozumiteľne, ako sú samostatné.

            Pedagógovia si všímali aj to, či sa deti nehanbia nadviazať kontakt s inými deťmi alebo dospelými. Bol to však veľmi krátky čas na hlbšie skúmanie dieťaťa. Samotný deň zápisu neslúžil iba na diagnostiku. Zrelosť a intelekt u detí overili aj psychológovia a špeciálni pedagógovia.

            Na všetkých budúcich prvákov sa tešia...

            ...pani učiteľky z 1. stupňa ZŠ

             (foto)

        • Deň otvorených dverí
          • Deň otvorených dverí

          • Na známosť sa všetkým dáva, že dňa 22.4.2024 sme mali v našej škole vzácnu návštevu. Prišli k nám „škôlkári“- budúci prváci. Tejto vzácnej návšteve sa venovali Maja a Paja, ktoré ich previedli našou školou. Ukázali im, čo všetko zaujímavé sa v škole dá robiť.

            Ako prvé im ukázali triedu pani učiteľky Zavadskej, kde videli ako naši šikovní školáci už vedia písať, čítať a počítať. Vyskúšali si, ako je to riešiť skutočné školské úlohy a písať na naozajstnú školskú tabuľu. Pani učiteľka Pajerová ukázala budúcim prvákom, že v našej škole sa žiaci učia aj anglický jazyk. Spoločne si zopakovali farby, zaspievali pieseň, počítali a to všetko sa dialo v anglickom jazyku, kde žiaci ukázali svoju usilovnosť. A nedali sa zahanbiť ani naši budúci prváci, ktorí si vyskúšali ako je to rozprávať po anglicky. Vedeli ste o tom, že každý jeden prst má svoje meno? V triede pani učiteľky Semaňakovej sme si všetci spolu zaspievali o tom pieseň.

            Dúfame, že sa našim budúcim prvákom v našej škole páčilo a my sa na nich tešíme, ako sa spolu budeme stretávať od septembra.

                           Pozdravujú vás Maja a Paja

            ( p. uč. Mgr. Gurovičová) a ( p.uč. Mgr. Jendrichovská)

            (foto)

        • Návšteva Ľubovnianskej knižnice
          • Návšteva Ľubovnianskej knižnice

          • Žiaci piateho, šiesteho a siedmeho ročníka našej školy, sa 17.04.2024 v sprievode učiteliek zúčastnili exkurzie do Ľubovnianskej knižnice.

            Knihovníčky a zamestnanci Ľubovnianskej knižnice pripravili pre žiakov zábavný, pútavý program, plný nových informácií a vedomostí. V Starej Ľubovni nás privítala vedúca prednášky. Najprv žiakov oboznámila s ich knižnicou a po prestávke mali žiaci rôzne aktivity zamerané na čítanie s porozumením či tvorivosť pri písaní. Žiaci získali nové vedomosti o bájkach, ale aj svetoznámych bájkarov. Spoločne sme si prečítali Ezopove bájky, ako napríklad Zajac a korytnačka alebo Vrana a krčah s vodou. V prostredí knižnice, obklopení knihami sme strávili príjemné dopoludnie.

            Veľké ďakujem patrí zamestnancom Ľubovnianskej knižnice, ktorí pre nás toto stretnutie pripravili. Naši žiaci odchádzali domov s dobrou náladou a krásnymi spomienkami.

                                Mgr. Monika Gvozdiaková,

                                 Mgr. Nikola Hudáčeková

            (foto)

        • Medzinárodný deň Rómov
          • Medzinárodný deň Rómov

          • Medzinárodný deň Rómov patrí azda k najväčším a najvýznamnejším slávnostiam, ktoré rómska národnosť môže oslavovať. Už 53 rokov Rómovia po celom svete organizujú rôzne podujatia, oslavy a festivaly vzdávajúc hold rómskej kultúre, zdôrazňujúc jej tradície, zvyky či obyčaje. Ani v tomto roku 8. apríl nepatril nikomu inému, ako im.

            V tento deň naši žiaci odložili učebnice, učitelia zabudli na písomky a spolu sa vrhli na deň plný zaujímavosti, súťaženia a zábavy. Keďže Rómovia sú známi svojim tanečným a hudobným talentom bola by škoda ho nevyužiť a niet lepšieho spôsobu, ako vyzdvihnúť rómsku kultúru, ako prostredníctvom nich.

            V rámci projektu „SPPravmeTo“ od Nadácie SPP sme mali možnosť vytvoriť rómsku tanečnú a hudobnú skupinu Gipsy Maldur, ktorá si pre svojich spolužiakov pod vedením pani učiteľky Zuzany Mačugovej Zbuškovej pripravila úžasné vystúpenie zavŕšené pravou rómskou zábavou.

            Úsmev a spokojnosť v tvárach našich žiakov bola neprehliadnuteľná a veríme, že aj taká školská akcia napomôže odstrániť ľahostajný postoj k významu vzdelávania.

                               Mgr. Veronika Vnenčáková

            (foto)

        • Jar prebudila našu školskú záhradu
          • Jar prebudila našu školskú záhradu

          • Prišla jar a spolu s ňou aj zveľaďovanie záhrad. Jarné mesiace sú ako stvorené na záhradné úpravy.

            Školská okrasná záhrada si zasluhuje našu pozornosť. Spolu so žiakmi špeciálnych tried sme ju po zime vyčistili, upratali, upravili a dosadili. Žiaci vyhrabali suché listy, pozbierali popadané konáriky a odpadky, vyčistili trávnik, strihali stromy a kríky, vypleli zámkovú dlažbu, vyčistili burinu okolo budovy školy, natierali drevené dekorácie, dosádzali jarné kvety a dosypali kôru. Práca šla všetkým od ruky.

            Pre našich žiakov záhradné a pestovateľské práce nie sú úmornou prácou, ale príjemným relaxom s viditeľným výsledkom. Pevne veríme, že krásne rozkvitnutá a upravená záhrada bude pre nás všetkých pastvou pre oči.

                                Žiaci a učitelia špeciálnych tried

            (foto)

        • Dopoludnie s rozprávkami
          • Dopoludnie s rozprávkami

          • Kde bolo, tam bolo ... kde sa voda sypala a piesok sa lial ... teda „v rozprávke“ - tam bolo v jedno krásne dopoludnie veselo. Trávili ho spolu naši druháci zo špeciálnych tried, ktorí si pri čítaní rozprávok preverili  svoje doteraz osvojené čitateľské schopnosti, ale i  pamäť, sluchové i vizuálne schopnosti ako aj herecké nadanie.

            Tak ako to býva, najlepší boli ocenení, menej úspešní možno trochu sklamaní ale určite všetci nadšení z výkonu spolužiakov v čítaní, skladaní puzzle i slov zo slabík a z hereckého výkonu pri stvárnení rozprávky „O repe“.

            Tak možno opäť o rok ... v inej rozprávke. Zatiaľ mrknite do galérie fotografií, ako nám bolo...

                               Mgr. Anna Bednárová

            (foto)

        • Obvodná súťaž -„Slovenčina moja, krásne ty zvuky máš“
          • Obvodná súťaž -„Slovenčina moja, krásne ty zvuky máš“

          • Dňa 12. apríla 2024 sa uskutočnila v kinosále MsÚ v Spišskej Belej obvodná súťaž „Slovenčina moja, krásne ty zvuky máš“. Zúčastnili sa jej najúspešnejší žiaci školského kola tejto súťaže.  Žiaci základných škôl súťažili v prednese poézie a prózy v 2. kategóriách: 1. – 4. ročník a 5. - 9. ročník.

            Našu školu reprezentovali žiaci: Anabela Hangurbadžová z 2.D, Dárius Oračko z 3.A, Kristína Oračková z 3.B a Anna Hangurbadžová zo 4.A.

            O víťazoch rozhodla odborná porota v zložení pedagógov, ktorí vyučujú slovenský jazyk. Naši žiaci nám urobili veľkú radosť, dokonca porota vybrala spomedzi všetkých žiakov aj žiačku našej školy Anabelu Hangurbadžovú, ktorá sa umiestnila na krásnom 3. mieste.

            Víťazi si domov odniesli skúsenosť z vystupovania pred publikom, ale aj diplomy a krásne knihy. Ostatní žiaci dostali účastnícke diplomy a malé darčeky pre potešenie.

            Ďakujeme všetkým pani učiteľkám, ktoré pripravovali žiakov na súťaž. Zúčastneným žiakom ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a víťazke blahoželáme!

             

                             Mgr. Drahomíra Pajerová,

                                Mgr. Valéria Zavadská

            (foto)

        • Rozhlasové okienko
          • Rozhlasové okienko

          • Mesiac MAREC je tradične venovaný čítaniu a knihám. Aby sme našim žiakom ukázali čaro kníh a cestu k čítaniu, zapojili sme sa po prvýkrát do projektu ,,ČÍTAME PRE RADOSŤ“,  v rámci ktorého sme organizovali rôzne čitateľské aktivity medzi ktorými nechýbalo ani ROZHLASOVÉ OKIENKO.

            Každý piatok nám v školskom rozhlase odznela rozprávka v podaní žiakov štvrtých ročníkov ,ktorí sa snažili čo najpútavejšie prečítať vybrané rozprávky. Po vypočutí prečítanej rozprávky mali všetky triedy za  úlohu  tieto rozprávky zhodnotiť smajlíkmi. Podľa tohto hodnotenia sa žiakom najviac páčila rozprávka: Prečo Jožinko zaspal, ktorú prečítala žiačka 4.A triedy - ANNA HANGURBADŽOVÁ.

            Ďakujeme učiteľom, ktorí vedú svojich žiakov k čítaniu hravou formou alebo organizovaním rôznych čitateľských aktivít.

            Prajeme žiakom, aby ich radosť z čítania sprevádzala po celý život, pretože čítanie, to sú otvorené dvere do čarovného sveta.

                                        Mgr. Mária Kundľová Gallyová

            (foto)

        • Bystrá matematika
          • Bystrá matematika

          • Nemecký matematik Carl Friedrich Gauss raz povedal: „Matematika je kráľovnou všetkých vied, teória čísel je kráľovnou matematiky.“

            Tak aj na našej škole sme venovali čas práve matematike a snažili sa byť čo najlepší v tejto úžasnej vede, kráľovnej vied. Naši žiaci si počas mesiaca marec overili matematické znalosti a schopnosti. Prostredníctvom programu Alf dostali testy, ktoré mali vypracovať čo najlepšie a čo najrýchlejšie.

            Tejto súťaže sa zúčastnili žiaci druhého stupňa a najúspešnejší získali ocenenie a dobrý pocit z naučeného matematického učiva. Všetkým zúčastneným chceme srdečne poďakovať.

            Ocenení žiaci:

            1. miesto: Michal Oračko, 8. A

                             Oskar Oračko, 8. A

            2. miesto: Milan Oračko, 8. A

            3. miesto: Vladimír Sebastián Polhoš, 8. A

                              Timea Oračková, 8. A

                              Patrícia Oračková, 6. B

             

                                  Ing. Veronika Pazerová

                                Mgr. Martina Vaverčáková

            (foto)

        • Deň učiteľov 2024
          • Deň učiteľov 2024

          • S prvými jarnými kvetmi dňa 28. marca si už tradične pripomíname odkaz velikána pedagogiky J. A. Komenského, ktorý bol hlboko presvedčený, že dobrá škola robí človeka lepším. J. A. Komenský už dávno povedal: „Učiteľ bude vždy ten, ktorý v spoločnosti vzbudzuje ducha slobodného premýšľania a rozvíja cit osobnej zodpovednosti.“

            Už po stáročia sa vraciame k jeho myšlienkam a vzdávame hold jednému z najušľachtilejších povolaní – povolaniu učiteľ.

            Deň učiteľov, sme oslávili aj v našej škole tento rok kvôli prázdninám o deň skôr 27. marca. Naši žiaci si špeciálne pre tento deň pripravili pre učiteľov krásny program. Obdarovali nás milým slovom, básňami, ľudovými, modernými a rómskymi piesňami. Zatancovali moderné aj rómske tance a predviedli aj svoj herecký talent.

            Na záver sa poďakoval pán riaditeľ a poprial veľa sily a trpezlivosti pri plnení náročných úloh výchovno-vzdelávacieho procesu nielen pedagogickým, ale aj nepedagogickým zamestnancom.

                              Kolektív učiteľov ZŠ Podhorany

            (foto)

        • Veľkonočné tvorenie
          • Veľkonočné tvorenie

          • Tradičnými symbolmi Veľkej noci sú veľkonočné, maľované vajíčka, zajace, kuriatka a veľa pestrých farieb – veď veľkonočné sviatky nie sú len najdôležitejšími kresťanskými sviatkami, ale symbolizujú konečne prichádzajúcu jar, prebúdzajúcu sa prírodu, teda víťazstvo života. Aj naši žiaci sa pripravovali  na Veľkú noc... 

                             Mgr. Monika Jendrichovská

            (foto)

        • Beliansky slávik
          • Beliansky slávik

          • Jarné slnko nám prebúdza prírodu. Tráva dostáva svoju krásnu zelenú farbu, ktorú svojou farebnou pestrosťou skrášľujú jarné kvety. A túto krásu spríjemňuje spev vtákov. Hovorí sa, že najkrajší spev je spev slávika. Hovorí sa, že najlepšie je ho počuť v noci, keď ostatní vtáci spia a nerušia jeho spev. Možno aj preto majú rôzne spevácke súťaže vo svojom názve slávik, tak ako naša súťaž Beliansky slávik. Preto sme si dovolili aj našu súťaž začať spevom slávika.

            Spev už od dávnych čias sprevádzal ľudí. Piesne si vymýšľali pri rôznych činnostiach a udalostiach. Často si spievali pri práci, aby im ľahšie išla a mali z nej väčšiu radosť. Svedčí o tom aj rozprávka Pyšná princezná, keď sám kráľ chcel, aby si ľudia pri práci spievali, aby sa v jeho krajine žilo radostnejšie a ľudia sa mali radi. V dnešnom uponáhľanom svete a svete moderných technológií sa spev z rodín vytráca. Preto je úžasné, že máme spevácke súťaže, kde si môžeme pripomenúť naše ľudové piesne a zachovať ich tradíciu.

            Naša škola je toho príkladom. V školskom kole Belianskeho slávika sa predviedli so svojimi speváckymi výkonmi žiaci tretieho a štvrtého ročníka.

            Už pri nácvikoch bolo cítiť, že radi spievajú a tešia sa na túto súťaž. Svedčili o tom aj ich výkony. Nebolo to pre naše rómske deti ľahké, keďže niektoré výrazy a slová nepoznali, pretože boli v nárečí a bolo to pre nich niečo nové. Všetci obstáli výborne a zaslúžia veľké ďakujem a uznanie, že mali odvahu vystúpiť a zaspievať ľudovú pieseň. Vyhrať však nemôžu všetci. Porota vybrala týchto žiakov, ktorí obsadili prvé tri miesta a postúpia do ďalšieho kola v Spišskej Belej.

            Výsledky:

            1. miestoMilan Mirga  3.B – pieseň Hore dražka, dolu pešnik

            2. miestoAnna Mária Oračková  3.B – pieseň Oddam še neoddam

            3. miesto Timotej Oračko  4.A – pieseň Sedemdesiat sukien mala

                                Mgr. Elena Semaňáková

            (foto)

        • Deň vody – 1. stupeň
          • Deň vody – 1. stupeň

          • 22. marca sme si so žiakmi prvého stupňa prostredníctvom rôznych aktivít pripomenuli, aká  dôležitá je voda pre nás, ale aj pre celú našu  planétu  Zem. Tak, ako je voda neodmysliteľnou súčasťou nášho  každodenného  života, tak  bola  aj v tento deň súčasťou  vyučovania  na  našej  škole.  Preto sme žiakom pripravili aktivity s cieľom poukázať  na  jej  dôležitosť. 

            Žiaci  vytvorili krásne, nápadité plagáty a výtvarné diela. Význam a nenahraditeľnosť vody sme si pripomenuli aj tým, že sme so žiakmi do dvoch nádob zasadili semienka, budeme však polievať iba jednu nádobu, a aj prostredníctvom takejto aktivity žiaci uvidia, aký má voda zásadný význam pre život rastlín. Týmto dňom sme si pripomenuli aj to, že voda nie je samozrejmosťou a treba ju chrániť a neznečisťovať ju.

                                       Mgr. Lenka Straková

            (foto)

        • Hviezdoslavov Kubín
          • Hviezdoslavov Kubín

          • Meno Pavol Országh Hviezdoslav rezonuje v ušiach každého z nás. Našim žiakom pripomíname, že to bol náš najväčší slovenský básnik a spisovateľ. Na jeho počesť sa každoročne uskutočňuje súťaž v umeleckom prednese poézie a prózy – Hviezdoslavov Kubín.

            Aj na našej škole, na druhom stupni, sa tento rok recitovali básne a prednášala próza. Všetci žiaci  to zvládli fantasticky.

            Umiestnenie:

            KATEGÓRIA ( 5.,6.roč.)                        

            1. Mariana Oračková – 5.A                     
            2. Mário Oračko – 5.B
            3. Bohumíra Hangurbadžová – 6.B

            KATEGÓRIA ( 7.,8.,9. roč.)

            1. Timea Oračková – 8.A
            2.  Sofia Oračková – 7.A
            3.  Annamária Bačová – 8.A, Vladimír Ščuka – 8.A     

            Blahoželáme víťazom a všetkým zúčastneným ĎAKUJEME za prejavený záujem a za sprostredkovaný umelecký zážitok.

                               Mgr. Kristína Imrichová

                               Mgr. Nikola Hudáčeková

                               Mgr. Monika Gvozdiaková

             

            (foto)

        •   Farebné čítanie
          • Farebné čítanie

          • ,,Čítanie pre radosť “je nielen názov rozvojového projektu do ktorého sme sa my žiaci 3.C triedy zapojili, ale aj heslo, ktoré sme si počas realizácie projektu dali.

            Do projektu sme si z triednej knižnice vybrali knihu „Uzlík a nitka“ od autora Jána Navrátila. Niekoľko dní sme čítali pútavé príbehy o hlavných hrdinoch a spracovávali základné poznatky. Dôraz sme kládli na pozornosť pri čítaní s porozumením. Radosť z čítania sa ukázala po prečítaní knihy, keď  sa žiaci pustili do plnenia zábavných úloh v aktivite pod názvom ,,Farebné čítanie“. Počas práce žiaci pracovali vo farebných skupinách, kde vyhľadávali informácie z príbehov, skladali správne ilustrácie, doplňovali odpovede, hádanky a vymaľovávali obrázky. Na záver si výsledky  porovnali vzájomnou prezentáciou na tabuly podľa farebných skupín.

            Žiakom sa čítanie príbehov, ale i plnenie úloh o Uzlíkovi a Nitke veľmi páčilo. Dozvedeli sa o príbehoch ale aj o kamarátoch, s ktorými zažili rôzne dobrodružstvá.

                                           Mgr. Renata Teltschová

            (foto)

        • Romaňi rukľa
          • Romaňi rukľa

          • V rámci projektu „Gypsy Maldur“ bola zrealizovaná aktivita Romaňi rukľa s podporou nadácie SPP a grantového programu s názvom SPPravmeTo spolu 2023.

            Aby sa sukňa pri tanci poriadne roztočila, potrebuje veľmi veľa látky. Na sukňu v minulosti minuli Rómky minimálne šesť metrov látky. Obľúbené boli lesklé a farebné látky s veľkými kvetinovými vzormi. Žena musela nosiť sukňu dlhú po členky, mala mať zahalené celé ruky po zápästie, ramená či vlasy. Vyzývavé oblečenie bolo v minulosti neprípustné. 

            Pri realizácii aktivity Romaňi rukľa sme si v škole svojpomocne ušili dlhé kruhové sukne, ktoré sme ozdobili prevažne kvetmi. Naše pohybovo nadané žiačky ich využijú nielen pri školských tanečných vystúpeniach, ale tiež na rôznych súťažiach. Na súťažiach budú môcť tancom predviesť aj časť rómskej folklórnej tvorby a aj takýmto spôsobom dôstojne reprezentovať školu.

                                    Ing. Zuzana Klimeková

                                    Mgr. Andrea Majerová

            (foto)

        • Rozprávkový svet
          • Rozprávkový svet

          • V rámci rozvojového projektu „Čítame pre radosť“  sa žiaci 1.A ocitli v „ Rozprávkom svete. Preniesli sme sa do rozprávky od Eleny Čepčekovej – Motýlie šaty z knihy Meduškine srdiečka. Najprv si žiaci vypočuli príbeh čítaný pani učiteľkou. Počas príbehu mohli na ITK sledovať každého hrdinu z rozprávky spracovaného pomocou prezentácie. Porovnávali sme sfarbenie lienky, motýľa, včielka, mračeka, tesárika, nevädze.

            Po prečítaní príbehu aplikovali deti nadobudnuté poznatky o našich rozprávkových postavách vytváraním ilustrácií. Naša hrdinka lienka Medulienka chcela mať krajšie šaty. Najťažšie bolo znázorniť ilustráciu, kde má Medulienka nové šaty. Samozrejme, naši žiaci si aj s touto úlohou dokázali hravo poradiť. Podľa deja našej rozprávky každý  prezentoval svoju ilustráciu.

            Na záver deti čakal súťažný kvíz. V pripravených otázkach na ITK si mohli otestovať svoju pozornosť. Nechýbalo ani  súťaživé napätie.  Napokon sme určili troch najlepších a najpozornejších žiakov – Petronela Oračková, Branislav Oračko, Zuzana Oračková.

            Takto sme sa lienkou Medulienkou dostali do rozprávkového sveta a nezabudli sme ani na ponaučenie: „Ani motýľ, ani lienka. Nemôžeš byť oboje. Každý musí nosiť svoje. Tak to je.“

                                                  Mgr. Veronika Dudová

            (foto)

        • „Slovenčina moja, krásne ty zvuky máš...“
          • „Slovenčina moja, krásne ty zvuky máš...“

          • Pod týmto názvom sa 19.03.2024 uskutočnila na našej škole recitačná súťaž v prednese poézie a prózy.

            Prezentovať svoje schopnosti s tvorbou od slovenských autorov prišli žiaci 2.- 4. ročníka. Pod vedením pani učiteliek boli žiaci veľmi pekne pripravení, nemali strach a zapamätali si pomerne dlhé básne, ako aj úryvky z rozprávok. 

            Literárna súťaž Slovenčina moja, krásne ty zvuky máš, patrí ku každoročne usporadúvaným súťažiam na našej škole. Našou snahou je u žiakov rozvíjať pekné kultúrne vystupovanie a pestovať vzťah k slovenskej literatúre, čo sa vďaka tejto súťaži podarilo.

            Tak ako v každej súťaži, v závere odzneli mená víťazov. Tí si domov odniesli diplomy a pekné ceny. A v duchu kréda „nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa“, si z tejto súťaže odniesli žiaci domov aj malé darčeky pre potešenie.

             

            Umiestnenie žiakov:

            1. miesto: Anabela Hangurbadžová (2.D)

            2. miesto: Timea Mirgová (2.B)

                               Dárius Oračko (3.A)

            3. miesto: Kristína Oračková (3.B)

                               Anna Hangurbadžová (4.A)

                    Blahoželáme výhercom a ďakujeme všetkým zúčastneným!

                                 Mgr. Valéria Zavadská

                                 Mgr. Drahomíra Pajerová

            (foto)

      • Kontakty

        • Základná škola, Podhorany 68, 059 93 Podhorany
        • 0903 483 685, 0903 484 058, 0911 444 592
        • Podhorany 68, 059 93 p. Bušovce, okr. Kežmarok 059 93 Podhorany Slovakia
        • 00326461
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje