• Romaňi rukľa
          • Romaňi rukľa

          • V rámci projektu „Gypsy Maldur“ bola zrealizovaná aktivita Romaňi rukľa s podporou nadácie SPP a grantového programu s názvom SPPravmeTo spolu 2023.

            Aby sa sukňa pri tanci poriadne roztočila, potrebuje veľmi veľa látky. Na sukňu v minulosti minuli Rómky minimálne šesť metrov látky. Obľúbené boli lesklé a farebné látky s veľkými kvetinovými vzormi. Žena musela nosiť sukňu dlhú po členky, mala mať zahalené celé ruky po zápästie, ramená či vlasy. Vyzývavé oblečenie bolo v minulosti neprípustné. 

            Pri realizácii aktivity Romaňi rukľa sme si v škole svojpomocne ušili dlhé kruhové sukne, ktoré sme ozdobili prevažne kvetmi. Naše pohybovo nadané žiačky ich využijú nielen pri školských tanečných vystúpeniach, ale tiež na rôznych súťažiach. Na súťažiach budú môcť tancom predviesť aj časť rómskej folklórnej tvorby a aj takýmto spôsobom dôstojne reprezentovať školu.

                                    Ing. Zuzana Klimeková

                                    Mgr. Andrea Majerová

            (foto)

        • Rozprávkový svet
          • Rozprávkový svet

          • V rámci rozvojového projektu „Čítame pre radosť“  sa žiaci 1.A ocitli v „ Rozprávkom svete. Preniesli sme sa do rozprávky od Eleny Čepčekovej – Motýlie šaty z knihy Meduškine srdiečka. Najprv si žiaci vypočuli príbeh čítaný pani učiteľkou. Počas príbehu mohli na ITK sledovať každého hrdinu z rozprávky spracovaného pomocou prezentácie. Porovnávali sme sfarbenie lienky, motýľa, včielka, mračeka, tesárika, nevädze.

            Po prečítaní príbehu aplikovali deti nadobudnuté poznatky o našich rozprávkových postavách vytváraním ilustrácií. Naša hrdinka lienka Medulienka chcela mať krajšie šaty. Najťažšie bolo znázorniť ilustráciu, kde má Medulienka nové šaty. Samozrejme, naši žiaci si aj s touto úlohou dokázali hravo poradiť. Podľa deja našej rozprávky každý  prezentoval svoju ilustráciu.

            Na záver deti čakal súťažný kvíz. V pripravených otázkach na ITK si mohli otestovať svoju pozornosť. Nechýbalo ani  súťaživé napätie.  Napokon sme určili troch najlepších a najpozornejších žiakov – Petronela Oračková, Branislav Oračko, Zuzana Oračková.

            Takto sme sa lienkou Medulienkou dostali do rozprávkového sveta a nezabudli sme ani na ponaučenie: „Ani motýľ, ani lienka. Nemôžeš byť oboje. Každý musí nosiť svoje. Tak to je.“

                                                  Mgr. Veronika Dudová

            (foto)

        • „Slovenčina moja, krásne ty zvuky máš...“
          • „Slovenčina moja, krásne ty zvuky máš...“

          • Pod týmto názvom sa 19.03.2024 uskutočnila na našej škole recitačná súťaž v prednese poézie a prózy.

            Prezentovať svoje schopnosti s tvorbou od slovenských autorov prišli žiaci 2.- 4. ročníka. Pod vedením pani učiteliek boli žiaci veľmi pekne pripravení, nemali strach a zapamätali si pomerne dlhé básne, ako aj úryvky z rozprávok. 

            Literárna súťaž Slovenčina moja, krásne ty zvuky máš, patrí ku každoročne usporadúvaným súťažiam na našej škole. Našou snahou je u žiakov rozvíjať pekné kultúrne vystupovanie a pestovať vzťah k slovenskej literatúre, čo sa vďaka tejto súťaži podarilo.

            Tak ako v každej súťaži, v závere odzneli mená víťazov. Tí si domov odniesli diplomy a pekné ceny. A v duchu kréda „nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa“, si z tejto súťaže odniesli žiaci domov aj malé darčeky pre potešenie.

             

            Umiestnenie žiakov:

            1. miesto: Anabela Hangurbadžová (2.D)

            2. miesto: Timea Mirgová (2.B)

                               Dárius Oračko (3.A)

            3. miesto: Kristína Oračková (3.B)

                               Anna Hangurbadžová (4.A)

                    Blahoželáme výhercom a ďakujeme všetkým zúčastneným!

                                 Mgr. Valéria Zavadská

                                 Mgr. Drahomíra Pajerová

            (foto)

        • Svetový deň vody  - 2. stupeň
          • Svetový deň vody - 2. stupeň

          • Mottom tohtoročného Svetovéha dňa vody je „WATER FOR PEACE“, teda „Využitie vody pre mier“. Cieľom je upozorniť, aby sa všetci ľudia zjednotili a využívali vodu pre mier a pokoj na Zemi a nebola zdrojom konfliktov.

            V našej škole si pravidelne pripomíname Svetový deň vody, pretože je to veľmi dobrá príležitosť zas a znovu zdôrazniť  aká je voda dôležitá pre život a zdravie človeka, potrebná pre rastliny a živočíchy, ale taktiež pre poľnohospodárstvo či priemysel.

            Žiaci si počas tohto dňa zopakovali  svoje vedomosti o Kolobehu vody v prírode, diskutovali sme o možnostiach prístupu k čistej vode, znovu sme zdôraznili význam vody pre život a potrebu ju chrániť ako najcennejší živel.

                                  Mgr. Stanislava Džadoňová

            (foto)

        • 22. marec – Svetový deň vody
          • 22. marec – Svetový deň vody

          • Voda je základnou podmienkou života na Zemi. Sprevádza nás počas celého života, od narodenia až po posledný deň života. Nachádza sa všade okolo nás. Pokrýva až 70% zemského povrchu a má pre našu planétu a jej obyvateľov nesmierny význam.

            V roku 1992 Valné zhromaždenie OSN vyhlásilo 22. marec za Svetový deň vody. Tento deň je teda jedinečnou príležitosťou pripomenúť si dôležitosť vody pre zachovanie životného prostredia a ľudstva.

            Deň vody sme si pripomenuli aj v našej základnej škole. Žiaci špeciálnych tried pod vedením triednych učiteľov zrealizovali rôzne aktivity s touto tematikou:

            - zdieľanie prezentácie o dôležitosti a význame vody pre náš život na Zemi,

            - pozeranie rozprávok o vode,

            - maľovanie podľa čísel - matematický vodník,

            - vytvorenie plagátov s tematikou vodného kolobehu,

            - maľovanie vodnej kvapky,

            - rozprávanie o šetrení, ochrane  a znečisťovaní vodných zdrojov,

            - ochutnávanie rôznych druhov nápojov, ale aj pitie čistej vody.

            Účelom týchto aktivít bolo, aby si žiaci uvedomili a presvedčili sa, aký nesmierny význam má voda pre človeka, rastliny, živočíchy, teda pre našu existenciu.

                 Chráňme a vážme si vodu, pretože je najvzácnejším bohatstvom na Zemi.

                                            Mgr. Ľudmila Kormanská
                                           a učitelia špeciálnych tried

            (foto)

        • Testovanie 9
          • Testovanie 9

          • Dňa 20. marca 2024 sa uskutočnilo celoplošné testovanie deviatkov, ktorí si svoje vedomosti overili z predmetov matematika a slovenský jazyk a literatúra. Hlavným cieľom bolo získať prehľad o výkonoch žiakov a poskytnúť školám spätnú väzbu ohľadom testovaných predmetov. Výsledky testovania zároveň poslúžia ako podklad pre prijímacie skúšky na stredné školy.

            Ani naši žiaci neboli výnimkou a zasadli si v tento deň do školských lavíc s odhodlaním dosiahnuť čo najlepší výsledok. Stres resp. zodpovednosť u niektorých bola neprehliadnuteľná, avšak dobrá nálada a úsmev sa im aj napriek tomu z tváre nevytratili.

            Prvú „veľkú“ skúšku, ktorá im pomaličky uzatvára ich študentské časy na našej základnej škole, teda majú úspešne za sebou. Pevne veríme, že každú skúšku, ktorá ich v živote postretne prekonajú s úsmevom, tak ako zvládli Testovanie 9.

                                                     Mgr. Veronika Vnenčáková

            (foto)

        • Literárne pátranie alebo Po stopách detskej literatúry
          • Literárne pátranie alebo Po stopách detskej literatúry

          • V rámci rozvojového projektu „Čítame pre radosť“ sme realizovali aktivitu Literárne pátranie alebo Po stopách detskej literatúry.

            Vlastnosť, ktorá prirodzene k deťom patrí, je určite zvedavosť. Tá sa naplno prejavila aj u žiakov 2.B triedy, ktorí sa s radosťou zapojili do čitateľskej aktivity.

            Počas niekoľkých dní pracovali s krásnymi a zaujímavými textami z detských kníh, o ktorých vedeli, že sa skrývajú v triednej knižnici. Poznali názov príbehu aj meno autora, no knihu, z ktorej príbeh pochádzal nepoznali. To bolo to tajomstvo, na ktoré sa tešili, ako ho v závere aktivity odhalia.

            Počas práce s textami sa žiaci oboznamovali s autormi kníh, vyhľadávali a vymaľovávali správne ilustrácie, odpovedali na otázky k textom, čím sa zdokonaľovali v čítaní  s porozumením, rozvíjal sa u nich pozitívny vzťah k čítaniu a túžba spoznávať nové knihy. Texty s ilustráciami a s vypracovanými otázkami si žiaci odkladali do svojich obalov, tie im boli v závere aktivity nápomocné, keď úlohou žiakov bolo v množstve kníh nájsť podľa inštrukcií práve tie, z ktorých pochádzali prečítané príbehy.

            Žiakom sa literárne pátranie veľmi páčilo, o čom určite svedčil aj ich úprimný úsmev pri nájdení tej správnej knihy.

                                         Mgr. Jana Gärtnerová

            (foto)

        • Kúzelné čítanie s perom
          • Kúzelné čítanie s perom

          • V rámci rozvojového projektu „Čítame pre radosť“ sme zrealizovali aktivitu Kúzelné čítanie s perom.

            Žiaci 3.B sa zoznámili so špeciálnou technológiou, kde elektronická ceruzka im pomáhala s úlohami, alebo prečítala rozprávku.

            Zámerom Tematického dňa bolo spestrenie a príjemné ukončenie pracovného týždňa vytvorením oddychovej zóny, v rámci ktorej sa žiaci zábavnou a pútavou formou dozvedeli množstvo zaujímavých a užitočných informácií. Zoznámili sa so zvieratkami zo všetkých kútov sveta a zistili aké zvuky vydávajú, čím sa živia alebo čím sú jedinečné.

            Svoje znalosti si overili pomocou zábavných kvízov, ktoré boli rozdelené do troch kategórií:
            1. Nájdi zviera podľa názvu, 2. Nájdi zviera podľa zvuku a 3. Nájdi zviera podľa zaujímavosti.

                                     PaedDr. Eva Tulušáková

            (foto)

        • Stolnotenisový turnaj žiakov základných škôl
          • Stolnotenisový turnaj žiakov základných škôl

          • Dňa 6.3.2024 sa konal v Spišskej Starej Vsi stolnotenisový turnaj žiakov základných škôl.

            Turnaja sa zúčastnilo 12 škôl z okresu Kežmarok, ktorí si prišli zmerať svoje sily s konkurenciou. Školy boli rozdelené do 2 skupín po 6 družstiev, prvé dve družstvá v skupine postupovali.

            Naši žiaci (Adrián Oračko, Michal Oračko, Denis Hangurbadžo, Mário Hangurbadžo) podávali počas turnaja výborne výkony a urobili našej škole výborne meno.

            Chlapci vyhrali nad 2 školami a síce nad 3 prehrali, každý zápas prehrali len o rozdiel jediného bodu. Veríme, že sa vidíme aj v ďalšom ročníku turnaja.

                                                      Mgr. Peter Lajčák

            (foto)

        • Lyžiarsky kurz 2024
          • Lyžiarsky kurz 2024

          • Ako po väčšine rokov tak aj tento naša škola zorganizovala lyžiarsky kurz, ktorý sa odohrával v termíne od 19.02. do 23.02.2024 na svahoch v lyžiarskom stredisku STREDNICA v Ždiari.

            Žiakom bolo zapožičané komplet celé lyžiarske vybavenie, aby mohli smelo a bez obáv vybehnúť na svah. Kurzu sa zúčastnilo 20 žiakov, z toho 14 chlapcov a 6 dievčat.

            Sme radi, že žiaci mali chuť si vyskúšať niečo nové, čo doposiaľ ešte nepoznali a videli sme, že ich to veľmi bavilo. Veríme, že budúci rok si to znova s chuťou zopakujeme.

                                                           Mgr. Peter Lajčák

            (foto)

        • Rozvojový projekt „Čítame pre radosť“
          • Rozvojový projekt „Čítame pre radosť“

          • Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR vyhlásilo a  podporilo  rozvojový projekt „Čítame pre radosť“.

            Účelom projektu  je posilnenie pozitívneho vzťahu ku knihám a čítaniu a budovanie čitateľského sebavedomia  u detí a mladších žiakov, pričom hlavným cieľom je zriadiť alebo doplniť triedne knižnice.

            Realizácia projektu: 01.11.2023 – 30.03.2024

            Na zrealizovanie nami predloženého projektu boli poskytnuté finančné prostriedky v sume 1 500 €.

             

            Realizáciou tohto projektu plánujeme dosiahnuť nasledovné ciele:

            • vzbudiť radosť u žiaka z čítania,
            • nájdenie si kamarátov,
            • vyplniť voľný čas, voľná prestávka,
            • zlepšiť výsledky žiakov v škole,
            • dosiahnuť to, aby žiak vedel komunikovať v slovenskom jazyku na potrebnej úrovni,
            • vybudovať zodpovednosť u žiakov za knihy, ktoré sú zapožičané domov,
            • prostredníctvom zapožičania knihy domov, ponúkať kontakt s knihou celej rodine.

             

             V školskom roku 2023/2024 budú zrealizované nasledujúce aktivity:

            Aktivita 1:  Po stopách detskej literatúry

            Aktivita 2:  Plagát

            Aktivita 3 : Čitateľské kreslo

            Aktivita 4 : Kreatívne záložky

            Aktivita 5:  Farebné čítanie

            Aktivita 6:  Tvorba ilustrácii

            Aktivita 7:  Ide kniha „na vandrovku“

            Aktivita 8Rozprávkový svet

            Aktivita 9:  Rozhlasové okienko 

            Aktivita 10: Kúzelné čítanie s perom

             

            Cez knihu sa dostávame do ríše fantázie, do ríše kde je všetko možné aj nemožné. Kniha nám pomôže zabudnúť na problémy, ale aj nájsť nových kamarátov. V dnešnej dobe je ťažko uveriť, že niektoré deti hlavne rómske  prichádzajú prvý-krát do styku s knihou v škole. Ale je to pravda.

            Čítanie a hlavne porozumenie čítanému textu je jedným z predpokladov úspešného zvládnutia vzdelávacieho procesu. Práca s textom patrí medzi klasické metódy, ale hlavne  medzi najvyužívanejšie v školskej praxi. Rómski žiaci pri týchto úlohách dosahujú slabšie výkony alebo až  zlyhanie. Poďme to zmeniť!

            Na škole máme zriadenú školskú knižnicu, ale priestorovo je veľmi malá a nekomfortná pre žiakov. Týmto projektom by sme chceli zriadiť triedne knižnice, aby žiaci mali ľahší prístup ku knihám a viac materiálu pre čítanie, ktoré pomôže učiteľkám pre spestrenie edukačného procesu.

            Zodpovední za realizáciu:

            Pedagógovia 1. stupňa

        • DOD v elokovanom pracovisku SSŠ Biela voda v Podhoranoch
          • DOD v elokovanom pracovisku SSŠ Biela voda v Podhoranoch

          • Najviac informácií o škole zistia žiaci vtedy, keď ju osobne navštívia počas Dňa otvorených dverí. Túto možnosť využili končiaci žiaci aj 7.3.2024, kedy vstúpili do priestorov elokovaného pracoviska SSŠ Biela voda v Podhoranoch.

            Dozvedeli sa množstvo nových vecí: aké má škola priestory a materiálne vybavenie, ktoré sú profilové predmety, aké záujmové útvary podporuje, do akých projektov je zapojená, aké možnosti štúdia poskytuje, akí úspešní sú jej absolventi...

            Zaujalo nás, že naše bývalé žiačky Erika Oračková a Simona Pištová, ktoré túto školu navštevujú,  si prevzali cenu za kolekciu šiat z roliet, s ktorými sa predstavili na Bratislavských módnych dňoch Lexus. Vďaka tejto svojej prezentácii na BMD si odniesli aj zastrešenie profesionálneho fotenia kolekcie Origami, ktorú môžeme zhliadnuť v magazíne Selection.

            Končiacim žiakom boli v súvislosti s profesijnou orientáciou predstavené aj rozvojové pracovníčky pre mládež, opäť naše bývalé žiačky Ingrid Oračková a Terézia Adamovičová, ktorých úlohou v rámci Národného projektu Rozvojové tímy I je podpora neformálneho vzdelávania a voľnočasových aktivít v oblasti práce s mládežou.

                                      Mgr. Amália Tomečková

             

            (foto)

        • „Maľovaný hudobný nástroj“ a „Let´s dance v obraze.“
          • „Maľovaný hudobný nástroj“ a „Let´s dance v obraze.“

          • Vďaka nadácii SPP, ktorá vyhlásila grantovú výzvu SPPravmeTO spolu 2023, sme zrealizovali v našej škole výtvarnú súťaž na témy – „Maľovaný hudobný nástroj“ a „Let´s dance v obraze.“

            Žiaci predviedli svoj výtvarný talent v skupinovej práci, vytvorili krásne hudobné nástroje ako napríklad elektrickú gitaru, klavír, saxofón. Používali rôzne techniky ako maľbu temperovými farbami, alebo kresbu farbičkami a fixami.

            Kresby na tému „Let´s dance v obraze“ už vytvárali žiaci samostatne. Mohli si vybrať rôzne tance, a preto aj ich kresby znázorňovali moderný tanec, hip-hop, ľudový tanec, ale aj balet.

            Ocenení žiaci:

            Irena Paradiová 8.B

            Kevin Oračko 8.B

            Vladimír Bača 9.r

                    Ing. Zuzana Klimeková, Mgr. Veronika Vnenčáková, Mgr. Peter Lajčák

                     Mgr. Stanislava Džadoňová, PaedDr. Zuzana Mačugová Zbušková

             

            (foto)

        • Florbalu zdar!
          • Florbalu zdar!

          • 14. február je už od nepamäti spätý s dňom zamilovaných, avšak na našej škole sme sa rozhodli osláviť Valentín netradične, a to v podobe florbalového turnaja, ktorý sa uskutočnil v športovej hale Focus+ v Kežmarku. Turnaj sa niesol vo veľmi dobrom duchu, chalani už boli od rána naladení športovo. Žiaci boli rozdelení do štyroch skupín na čele, ktorých stál nami nominovaný kapitán. Hralo sa systémom, každé družstvo s každým družstvom, následne prostredníctvom bodovania sa družstvá umiestnili nasledovne:

            1. Slovensko

            (Alan Mirga = kapitán, Denis Hangurbadžo, Samuel Oračko, Ivan Korčkovský, Sebastián Mišariko, Stanislav Oračko,  Daniel Hangurbadžo)

            2. Podhorany

            (Ján Hangurbadžo = kapitán, Kamil Oračko, Samuel Oračko, Roland Hangurbadžo, Mário Hangurbadžo, Jozef Mišariko, Jaroslav Oračko)

            3. Podolínec

            (Milan Oračko = kapitán, Oskar Oračko, Michal Oračko, Sebastián Polhoš, Miroslav Oračko, Adrián Oračko, Ivan Mirga, Samuel Hangurbadžo)

            4. Kanada 

            (Rudolf Oračko = kapitán, Dalibor Oračko, Alex Hangurbadžo,Ivan Oračko, Alex Oračko, Nikolas Pohořalý, Emanuel Hangurbadžo)

            Ocenení boli aj brankári - Ervin Oračko a Rastislav Oračko, ktorí predviedli vynikajúce zákroky. Taktiež sme hodnotili najlepších hráčov turnaja a nimi sa stali: Milan Oračko  a Dalibor Oračko.

            Veľká vďaka patrí SCVČ Podhorany, ktorá nám pomohlo zorganizovať tento turnaj a podporiť tak žiakov v zdravom životnom štýle.

            Veríme, že chalanom sa turnaj páčil a už teraz sa tešíme na ďalší spoločný turnaj.

                                       Mgr. Peter Lajčák

            (foto)

        • Valentínska pošta 2024
          • Valentínska pošta 2024

          • Posielanie pozdravov na sv. Valentína je na našej škole už niekoľko rokov krásnym zvykom a ináč tomu nebolo ani tento rok.

            Pozdravov bolo neúrekom a svedčí o tom rekordný počet listov, ktoré naši žiaci vytvorili a odoslali prostredníctvom Valentínskej pošty. Valentíniek bolo niekoľko typov, či už to boli zamilované, priateľské alebo venované z vďaky našim pedagógom. No všetky do jedného mali spoločný cieľ, a to potešiť adresáta. Úloha bola jednoznačne splnená, presvedčil nás pohľad na vysmiate a veselé tváre našich žiakov.

                                              Mgr. Ľubomír Pavličko

                                              Ing. Zuzana Klimeková

             

            (foto)

        • MISS BÁBIKA 2024 – obvodové kolo Spišská Belá
          • MISS BÁBIKA 2024 – obvodové kolo Spišská Belá

          • Dňa 21. 02. 2024 sa v kinosále MsÚ v Spišskej Belej uskutočnila súťaž „MISS BÁBIKA“.

            Účelom súťaže bolo udržiavanie ľudových tradícií, rozvíjanie lásky k folklóru regiónu a podporovanie mladých talentov v oblasti spevu.

            Našu školu  reprezentovali žiaci: Stanislava Mišariková z 1.C,  Andrej Hangurbadžo z 1.E, Laura Balážová z 2.A, Eva Oračková z 2.C a  Timea Rajzová z 2.E.

            Odborná porota hodnotila v spievaní uspávanky a speve ľudovej piesne – výber, intonáciu, hlasové dispozície a zaobchádzanie s bábikou pri uspávaní.

            Blahoželanie patrí Stanislave Mišarikovej, ktorá zaujala odbornú porotu a umiestnila sa na krásnom 2. mieste.

                  Boli ste všetci skvelí! Právom ste si zaslúžili od pani učiteliek aj chutnú odmenu.                           

                             PaedDr. Miroslava Malichová,

                             Mgr. Elena Semaňáková

            (foto)

        • Svätý Valentín
          • Svätý Valentín

          • Deň 14. február pripadá na sviatok lásky – Svätého Valentína, jednoducho je to  deň lásky a zaľúbených. Obzvlášť v týchto zložitých časoch nezabúdajme na svojich milovaných.

            Spolu so žiakmi 2. stupňa sme sa práve na deň Svätého Valentína oboznámili so životopisom tohto svätca. Žiaci na internete vyhľadávali informácie kto bol Svätý Valentín, a prečo je patrónom snúbencov a zaľúbených. Mladší žiaci písali valentínsky pozdrav pre svojho brata alebo sestru, ktorých majú najradšej. Všetci vytvorili krásne projekty, ktoré zdobia naše triedy. 

                                 PaedDr. Zuzana Mačugová Zbušková

            (foto)

        • Fašiangy
          • Fašiangy

          • FAŠIAGY patria medzi pohyblivé sviatky, začínajúce sa od sviatku Troch kráľov a končia sa Popolcovou stredou. Počas tohto obdobia sa v minulosti konali bujaré fašiangové sprievody s rôznymi maskami.

            Fašiangové zvyky sa v oklieštenej podobe zachovávajú dodnes. Ich podstatou i naďalej je dobrá nálada, veselie a hodovanie.

            Aj v našej škole bolo na sklonku minulého týždňa veselo. Spievalo sa, tancovalo i hodovalo. Naši najmenší žiaci sa vo víre tanca zabávali spolu s pani učiteľkami, ktoré už ráno, prezlečené do masiek šašov, zvieratiek a iných „podivných“ bytostí, vítali svojich žiakov. Starší žiaci sa popri zábave venovali tvorivým činnostiam, ktorými spestrili priestory školy.  Na túto skvelú fašiangovú atmosféru nás už ráno, všetkých dokonale naladila vôňa čerstvo pečených fašiangových šišiek.

            (foto)

        • LET´S  DANCE
          • LET´S DANCE

          • Tanec môže navodiť lepšiu náladu, a tiež je vyjadrením pocitov či nápadov tanečníka, ale aj vyjadriť nejaký príbeh, myšlienku, či pointu. Tanec je špeciálny práve tým, že sa považuje jednak za umenie, ale taktiež za šport.

            Vďaka nadácii SPP, ktorá vyhlásila grantovú výzvu SPPravmeTO spolu 2023, sme zrealizovali v našej škole tanečnú súťaž LET´S DANCE.

            Žiaci 2. stupňa zatancovali 12 tancov v rôznych štýloch.  Každý tanec bol niečím výmimočným a tak porota mala čo robiť, aby ocenila 3 najlepšie tance.  Počas celého súťaženia bolo cítiť, že tanečné skupiny si prišli nielen zasúťažiť, ale predovšetkým užiť si tanec naplno, čo sa odzrkadlilo na ich spoločnom záverečnom tanci, kde tancovalo spolu 35 tanečníkov.

            1.      miesto - „Black and white“ (žiaci 2. stupňa)

            2.      miesto -  „Bravo girls“        (žiaci 2. stupňa)

            3.      miesto - „Romale dance“   (žiaci špec. tried)

            Cena poroty – „Nový objav tanečného parketu“  Patrik Behár 5.BŠT

                           PaedDr. Zuzana Mačugová Zbušková
                                 a kolektív učiteľov 2. stupňa

            (foto)

        • Profesijná orientácia žiakov
          • Profesijná orientácia žiakov

          • Vo štvrtok 1.2.2024 usporiadala SOŠ Garbiarska Deň otvorených dverí. Pri tejto príležitosti si mohli naši deviataci obzrieť priestory školy, dozvedieť sa čosi viac z jej zákulisia a oboznámiť sa (možno) s ich budúcim pôsobiskom.

            V utorok 6.2.2024 sa Deň otvorených dverí konal aj v priestoroch SSŠ Biela voda v Kežmarku. Čakala nás prezentácia učebných odborov na školský rok 2024/2025. Mali sme možnosť navštíviť krajčírsku dielňu, kaderníctvo, učebne odborného výcviku, porozprávať sa s učiteľmi, majstrami a žiakmi školy. Boli nám predstavené elokované pracoviská, možnosti duálneho vzdelávania, ale i akcie, ktoré škola pravidelne organizuje.

            A napokon vo štvrtok 8.2.2024 navštívil našu školu pán Ing. Tomáš Hudáček zo SOŠ agropotravinárskej a technickej v Kežmarku. Zavítal medzi našich končiacich žiakov, aby túto školu predstavil a spropagoval. Ide o školu, ktorá poskytuje mladým ľuďom vzdelanie podľa ich záujmu, želania a momentálnych potrieb. Za sebou má bohatú tradíciu, keďže za 70 rokov svojho trvania premenila mnohým - rodičom i študentom - sny a túžby na skutočnosť.

                                                       Mgr. Amália Tomečková

            (foto)

      • Kontakty

        • Základná škola, Podhorany 68, 059 93 Podhorany
        • 0903 483 685, 0903 484 058, 0911 444 592
        • Podhorany 68, 059 93 p. Bušovce, okr. Kežmarok 059 93 Podhorany Slovakia
        • 00326461
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje